Výstava Jan Žižka 600 let

lokalita: Tábor

25. 4., 1700 — 11. 5., 0000

Hrdina a boží bojovník nebo padouch a násilník? Nechť ctěný návštěvník sám rozhodne, na jakou misku vah vloží svoji fazoli. Velká výstava k 600. výročí úmrtí slavného husitského vojevůdce bude hravá, interaktivní a rozhodně nenechá nikoho v klidu! 

Potrvá až do května 2025, slavnostní otevření se připravuje na 25. dubna od 17 hod. v gotickém sále Staré táborské radnice.Výstava mapuje život a význam velkého husitského válečníka. Úvodní animovaný film z dílny Jana Míky (Filmofon), zajímavé artefakty ze sbírek Husitského muzea, věrné repliky zbraní a válečných strojů, dioramata, komiksy, obrazy a hry odvyprávějí příběh hejtmana Jana Žižky ve vší jeho spletitosti v kontextu doby, ve které se zrodil.

Výstava je členěna do šesti tematických okruhů. Již v úvodu je návštěvník postaven do role hodnotitele, který by měl na konci výstavy rozhodnout, kam Žižku zařadit. Seznámíme se Žižkovým původem i rodokmenem, s životem člena lapkovské družiny, vše na pozadí bouřlivých událostí tehdejší Evropy včetně očekávání blízkého konce světa. Třetí část je vstupem do Žižkova nového života v návaznosti na setkání s myšlenkami Jana Husa. V husitském hnutí se rodí velký vojevůdce a nikdy neporažený velitel, který chce své boží bojovníky vést k vítězství nad Antikristem. A to i za cenu tvrdých rozhodnutí a činů. V závěru výstavy totiž kromě smrti vojevůdce čeká model vah a fazole, které po vhození do jedné z nádob vychýlí jazýček vah na stranu dobra či zla.

Projekt je uskutečněn v produkci Husitského muzea v Táboře za finanční podpory Ministerstva kultury ČR.