Hody s plody podzimu

lokalita: Borovany

5. 10., 1000 — 1700

Tradiční podzimní slavnosti města Borovany nabídnou nejen dobroty z jablek, hrušek, švestek, cuket, dýní, brambor, zvěřiny, ryb a hub, ale i bohatý doprovodný program.

Těšit se můžete na hudební vystoupení Cimbálové muziky Slovácko mladší i na francouzské šansony v netradičních úpravách doplněné o autorskou tvorbu zpěvačky Zdenky Trvalcové s kapelou Voilà ! Program na pódiu v klášterní zahradě doprovodí pohádky pro děti v podání Liduščina divadla a poslechnete si i zajímavé rozhovory například s držitelem zlatých medailí ze světových kuchařských olympiád v carvingu (nenechte se zmýlit, nejedná se o lyžování, ale o techniku ozdobné řezby do zeleniny a ovoce). Tradiční soutěž o nejlepší marmeládu letos rozšíří soutěž o největší vypěstovanou dýni (své výpěstky můžete do 4. 10. 2024 přihlašovat v Infocentru Borovany nebo na tel. 387 001 356) a nejdelší jablečnou slupku.

Nudit se nebudete ani v areálu kláštera a zámeckém parku. Sokolník Miloslav Vondruška předvede poutavou ukázku dravců a sov včetně letových ukázek, jeho představení nadchne nejen děti. S ornitologem RNDr. Vojtěchem Kubelkou, Ph.D. se při hledání místních ptačích obyvatel projdete zámeckým parkem, své vyprávění pak završí promítáním fotografií v divadelním klubu.

Slavnostní vernisáž zahájí výstavu fotografií Český Krumlov genius loci - Maškarní sál tajemný ve výstavní síni kláštera. Jak se fotografuje ve společnosti rokokových postav v proslulém maškarním sále českokrumlovského zámku? Na Vaše otázky odpoví sám autor fotografií Michal Tůma.

Po celý den bude program zpestřovat mykologická poradna s výstavou hub, výstava jablek, samoobslužný fotokoutek, ukázka ozdobné řezby do zeleniny a ovoce, rybářská výstava s malou ukázkou živých ryb z českých rybníků či myslivecká výstava s ukázkou zbraní a trofejí. Pro děti budou v rámci výstav připraveny doprovodné aktivity, hry, malé zábavné atrakce a samozřejmě tematické řemeslné dílny. Dospělí okoštují víno z vinárny Pod věží, čerstvý mošt z jablek či křupavé čerstvé pečivo přímo z pece Růženka.

 

10:00 Podzimní pohádka / Liduščino divadlo, pódium v zahradě

10:30 Slavnostní vernisáž výstavy Český Krumlov genius loci - Maškarní sál tajemný / výstavní síň kláštera

11:30 – 13:00 Cimbálová muzika Slovácko mladší / pódium v zahradě

13:45 Kominíček Štístko / pohádka Liduščina divadla, pódium v zahradě

14:50 Letová ukázka dravců a sov / se sokolníkem Miloslavem Vondruškou

15:30 – 17:00 Zdenka Trvalcová s kapelou Voilà ! / pódium v zahradě

15:50 Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš? / procházka s ornitologem RNDr. Vojtěchem Kubelkou, Ph. D.

10:00 – 10:45 Podzimní pohádka