Letohrádek Bellarie | komentované prohlídky

lokalita: Český Krumlov

5. 10. — 28. 10.

Nová prohlídková trasa Letohrádek Bellarie a zámecká zahrada

Těšte se na prohlídku vzácně dochované rokokové zahradní stavby, jediné svého druhu v České republice. Vzorem pro protáhlý osmiboký objekt letohrádku z poloviny 18. století byl zřejmě palác Evžena Savojského Horní Belveder. V podzemním patře Bellarie se nachází barokní kuchyně, místnost s mašinerií tzv. kouzelného stolku – výtahu, který ze spodních pater přiváží na hostinu jídlo, nebo umělá jeskyně – grotta. Její stěny zdobí štuková výzdoba, do níž jsou zasazeny tisíce lastur škeblí, úlomky skel a zrcátek. Stěny sálů v obou horních patrech pokrývají nástěnné malby Františka Jakuba Prokyše. Výklad se zaměří nejenom na stavební vývoj této unikátní stavby, ale představí i proměny zámecké zahrady či velkolepé zahradní slavnosti, které se zde odehrávaly.

V říjnu se prohlídky uskuteční o víkendu (v sobotu a neděli) a ve svátek 28. října (pondělí) v časech: 10:00, 11:30, 13:00 a 14:30

Vstupenky můžete zakoupit online, anebo na pokladně zámku na II. zámeckém nádvoří či přímo na místě 10 minut před začátkem prohlídky.