Vítkův Hrádek - vyhlídka do odvolání uzavřena

Vítkův Hrádek - vyhlídka do odvolání uzavřena

Nejvýše položený hrad v Čechách s největší dochovanou obytnou věží nabízí nádherné výhledy do širého okolí.

Přístupnost

Aktuálně je Vítkův hrádek od 13.09.2023 dočasně uzavřen z důvodu technické údržby objektu.

Vstupné

ANO

Jak se tam dostanete

Do obce svatý Tomáš, která leží přímo pod hrádkem se dostanete například autem, pěšky nebo na kole

Doporučená délka návštěvy

minimálně 1 hodina

Doplňující informace

Nejvýše položený hrad v Čechách (1053 m n. m.) s největší dochovanou obytnou věží skýtá nádherné výhledy na Šumavu, Lipno, Novohradské hory a za příznivého počasí také na Alpy v Rakousku. Není divu, že se hrádek stal romantickým inspiračním zdrojem pro různé malíře a spisovatele jako např. A. Heyduka či A. Stiftera. 

Kvůli střeženému hraničnímu pásmu a vybudované vojenské pozorovatelně nebyla návštěva hrádku po 2. světové válce až do r. 1990 umožněna. Hrádek byl zpřístupněn veřejnosti po 60 letech v r. 2005 u příležitosti 200. výročí narození A. Stiftera. 

Vítkův Hrádek se nachází na pravé straně lipenského jezera nad osadou Sv. Tomáš, 6 km od obce Přední Výtoň a 7 km od městečka Frymburk. Byl založen v pol. 13. století Vítkem z Krumlova jako správní středisko kolonizovaného území a jako strážní hrad obchodní stezky z Rakous do Čech.

Od roku 1948 až do 1989 byl Vítkův Hrádek využíván armádou, nezadržitelně chátral a byl v havarijním stavu předán obci Přední Výtoň. V. r. 2004 byla započata rozsáhlá rekonstrukce a nedlouho poté Vítkův hrádek přivítal první návštěvníky.

Aktuálně je provozovatelem památky Obec Přední Výtoň.