Rozhledna Kraví hora

Rozhledna Kraví hora

Z plošiny ve výšce 32 m nabízí rozhledna kruhový výhled na okolní vrcholy Novohradských hor jak na české, tak rakouské straně, Budějovickou a Třeboňskou pánev, Slepičí hory, Kleť v Blanském lese, část Šumavy i dále do vnitrozemí. 

Přístupnost

celoročně

Vstupné

zdarma

Jak se tam dostanete

Výchozích míst pro zdolání Kraví hory je několik...

  • Pokud navštívíte poutní chrám Panny Marie Těšitelky na Dobré Vodě, můžete se vydat přímo od kostela po červené turistické značce KČT červená značka, která vede od Nových Hradů přes Terčino údolí a Horní Stropnici a dále přes vrchol Kraví a Kuní hory do Benešova nad Černou. Přijedete-li do Dobré Vody autem, lze ho zaparkovat buď na parkovišti u starého hřbitova na začátku obce, nebo na parkovišti před kostelem.
  • Jedním z dalších výchozích míst je obec Hojná Voda. Zde můžete nechat auto na záchytném parkovišti uprostřed obce a vydat se po zelené turistické značce KČT zelená značka, která vede do okruhu přes vrchol Kraví hory zpět do Hojné Vody. Zastavit se můžete u Zvonu Setkávání, kde je krásný výhled směrem k Novým Hradům. Vydáte-li se z parkoviště směrem k Dobré Vodě a u pomníku Františka Bindera odbočíte vlevo, cesta vás zavede kolem hojnovodského hřbitova až k rozcestí, kde se zelená turistická značka kryje s červenou a obě dále pokračují až pod vrchol Kraví hory. Zelená pokračuje na vrchol k rozhledně a sestupuje strmým svahem zpět do Hojné Vody. V této části můžete spatřit skalní útvar Napoleonovu hlavu.
  • Další možností jak pohodlně vystoupat na Kraví horu je zčásti putování po zelené turistické značce, kdy se z Hojné Vody vydáte směrem na Staré Hutě a těsně za obcí Hojná Voda odbočíte vpravo a ještě kousek pokračujete po zelené. Ta vede na vrchol strmým úpatím, vy však můžete jít pohodovou neznačenou lesní cestou až k rozcestí, kudy vede červená značka (z Kraví hory na Kuní horu). Zde se vydáte doprava a vystoupáte až pod vrchol hory a pokračujete po zelené k rozhledně.

Mají tu razítko?

ano

Doplňující informace

Na vrcholu nelze přehlédnout skalní útvary mezi nimiž je dobře patrná 10 m vysoká Napoleonova hlava. Na jižním úbočí se nachází zvolna zarůstající kamenné moře.

Víte, že...

… jde o historicky nejstarší rozhlednu v Novohradských horách? Na jejím místě stávala dříve hláska protivzdušné obrany státu. Po roce 1989 ztratila svůj původní smysl a byla přestavěna na telekomunikační věž, která má současně funkci rozhledny.