Poutní areál na Křížové hoře

Poutní areál na Křížové hoře

Barokní poutní areál na Křížové hoře nad Českým Krumlovem je památným duchovním, historickým a kulturním místem se silnou energií, romantickým okolím a krásnými výhledy na město i Šumavu. Celoročně nabízí řadu kulturních a společenských akcí.

Jedná se o typický barokní poutní areál, jaké se stavěly v Evropě na přelomu 17. a 18. století. Návštěvníci jej často přirovnávají k Santniho poutnímu kostelu Sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, i když se pochopitelně jedná o stavbu zcela jiných rozměrů.

Srdcem areálu na Křížové hoře je osmiboká kaple, postavená v roce 1710, obklopená zelenou plochou a osmibokým ambitem (krytou poutní chodbou) s arkádami. Ambit byl dostavěn následně v letech 1715–1720. K poutnímu areálu vede z města křížová cesta s šesti výklenkovými kaplemi z let 1750–1755.

Vstupné

dobrovolné

Jak se tam dostanete

Na Křížovou horu či vrch vás dovede křížová cesta, která začíná v historickém centru Českého Krumlova doprovázená kapličkami, která začíná v samotném centru města a vede přes ulice Objížďková, Křížová, Stinná a U Sáňkařské dráhy.

Doporučená délka návštěvy

2 hodiny