Český Krumlov - město mnoha tváří

Český Krumlov - město mnoha tváří

Název města Krumlov pochází z německého výrazu „krumme Aue", který je překládán jako „křivý luh“. Byl odvozen od tvaru území, na němž se město rozkládá: leží v esovitě zakřivených meandrech řeky Vltavy. Od roku 1992 je Český Krumlov zapsán jako Světová kulturní památka UNESCO.

První písemné zmínky o skutečném městě pocházejí již z roku 1309 z listiny Jindřicha I. z Rožmberka. Za vlády rodu Rožmberků zaznamenaly město i hrad největší rozkvět, nejslavnější jsou však poslední Rožmberkové a zejména Vilém a Petr Vok z Rožmberka. Dominantou města je původní gotický hrad, který byl od roku 1302 (v té době vymřela krumlovská větev Vítkovců) v majetku Rožmberků. Dnes tvoří komplex 40 budov obklopujících několik nádvoří i s rozlehlým, později dobudovaným zámeckým areálem a pěstěnou zámeckou zahradou.

V roce 1555 spojil Vilém dosud samostatné městské části: Latrán a Staré město. Poslední člen rodu, Petr Vok z Rožmberka, byl v důsledku svého zadlužení donucen roku 1601 postoupit Krumlov císaři Rudolfovi II., který sem dal na krátkou dobu umístit svého levobočka dona Julia d'Austria. O něm koluje legenda o nezřízeném životě i o drastické vraždě milenky Markéty Pichlerové. Šílený Julius, který trpěl schizofrenií, byl za své činy na zámku uvězněn a také zde zemřel. Historie je ale zapomenuta a dnes jeho jméno nese jedna z restaurací v podhradí.

Sevřené historické jádro města postihla v roce 2002 veliká povodeň, která poničila značnou část centra. Nikdo nečekal, že voda dosáhne do výše více než 7 m a způsobí mnohamilionové škody.

Doplňující informace

Náš tip
V nově otevřeném tzv. trojklášteří v meandru řeky pod zámkem najdete areály klášterů minoritů a kláštera klarisek. Na klášterním dvoře se zde pořádají zajímavé řemeslné dílny a jarmarky.

Rodáci a osobnosti

  • Egon Schiele (1890–1918) – expresionistický rakouský malíř, který pobýval v Krumlově v zahradním domku s milenkou Wally Neuzil. Jeho nejznámější obrazy zachycují právě Wally a také tematiku města. Dnes je zdejší Egon Schiele Art Centrum mezinárodně uznávanou galerií.
  • Josef Seidel (1859–1935) – fotograf Šumavy, který v Českém Krumlově prožil téměř celý život. Roku 1888 se stal vedoucím unikátního ateliéru. Dnes Fotoateliér Seidel představuje interiérovou turistickou atrakci města světového významu.

Víte, že...

…Josef Adam ze Schwarzenberku dal v letech 1765–1766 přestavět zámecké divadlo ze 17. století do barokní podoby, v jaké se včetně původního fondu dochovalo dodnes? Je světovým unikátem a srovnatelné je pouze se švédským královským divadlem v Drottningholmu u Stockholmu z roku 1766.