Jindřichův Hradec - láskyplné město

Jindřichův Hradec - láskyplné město

Město Jindřichův Hradec patří mezi nejvzácnější historická sídla, kde i v současné době na návštěvníka dýchá minulá sláva jeho obyvatel. 

Přístupnost

Celoročně

Vstupné

Zdarma

Jak se tam dostanete

Využít můžete některé z Hradeckých parkovišť

Doporučená délka návštěvy

2 hodiny

Doplňující informace

Rody pánů z Hradce, Slavatů, a nakonec i Černínů patřily v českém království mezi nejvýznamnější a proslavily jméno Jindřichova Hradce nejen v Čechách, ale i v zahraničí. Díky historickému bohatství získal Jindřichův Hradec prestižní ocenění Historické město roku 2007.

Počátky města souvisejí s existencí slovanského hradiska ve výhodné poloze na ostrohu řeky Nežárky a Hamerského potoka. Nejstarší dochovaná písemná zpráva o Hradci pochází z roku 1220, kdy jindřichohradecké panství vlastnil zakladatel rodu pánů z Hradce Jindřich I. Ten na místě dřívějšího hradiska vystavěl gotický hrad, v jehož předhradí vzniklo v polovině 13. století město, které nese jméno právě po Jindřichovi. Současný název města je poprvé doložen až roku 1410. Erb pánů z Hradce, zlatá růže v modrém poli, doplněný privilegiem krále Vladislava II. z roku 1483 o dva zlaté královské lvy a iniciálu W s korunkou, má Jindřichův Hradec ve svém znaku dodnes.

Městu dominuje rozlehlý rybník Vajgar, v jehož středu se nachází uměle vytvořený ostrůvek, který nechal v letech 1858–1860 vybudovat hrabě Jaromír Evžen Černín pro svou milovanou manželku Karolínu.

Mezi další dominanty Jindřichova Hradce rozhodně patří komplex státního hradu a zámku, který je třetím největším památkovým objektem v České republice. Monumentální soubor budov byl v roce 1996 prohlášen národní kulturní památkou.

Upravenému centru města s náměstím Míru a renesančními fasádami domů vévodí dvacet metrů vysoké kamenné Sousoší Nejsvětější Trojice. Nepřehlédnutelný je i Langrův dům zdobený sgrafity či budova Staré radnice.

Rodáci a osobnosti

  • Adam Václav Michna z Otradovic (1600–1676) – varhaník, učitel hudby a zpěvu. Určitě znáte jeho vánoční píseň Chtíc, aby spal, která zlidověla.
  • Tomáš Krýza (1838–1918) – jindřichohradecký rodák a punčochářský mistr; více než 60 let vytvářel největší lidový mechanický betlém na světě obsahující 1398 figurek lidí a zvířat. Krýzovy jesličky můžete obdivovat v Muzeu Jindřichohradecka.

Náš tip   
V bývalé jezuitské koleji, současném sídle Muzea fotografie a moderních obrazových médií, se nachází unikátní stropní malba pitvy, což je zajímavé o to víc, že jezuité měli zakázáno zacházet takto s lidským tělem.

Víte, že...

…v roce 1888 byla v budově zámeckého mlýna dle projektu Františka Křižíka uvedena do provozu elektrárna, a díky tomu se Jindřichův Hradec rozsvítil jako první město po Praze? Křižíkova vodní elektrárna je stále funkční. Celý objekt je národní kulturní památkou.
...gobelíny mají svoji tradici právě v Jindřichově Hradci, kde se tkají a restaurují dodnes?
...městem prochází 15. poledník severní šířky, ovšem jeho vyznačení u nároží kostela Nanebevzetí Panny Marie není přesné? Poledník sice Jindřichovým Hradcem skutečně prochází, ale mnohem blíže k řece Nežárce.